Een ondernemer kan een bestuursrechtelijke dwangsom worden opgelegd bij een overtreding. Je hebt bijvoorbeeld ruimte tekort en bouwt een schuur zonder hier eerst een vergunning voor aan te vragen. In dat geval kan de gemeente een dwangsom inzetten om de schuur weer af te laten breken. Ook als een buurman hierover klaagt kan de gemeente een bestuursrechtelijke dwangsom inzetten.
Verschil met een boete
Uiteraard wordt er niet zomaar een dwangsom opgelegd. De overtreder krijgt eerst de kans om de overtreding weer recht te zetten. Dat is ook een groot verschil met een boete. Deze ben je direct al verschuldigd.
Handig om te weten over de bestuurlijke dwangsom
Het opleggen van een bestuurlijke dwangsom is een preventiemiddel om een onrechtmatige situatie te voorkomen. De sanctie kan bijvoorbeeld inhouden dat er een dwangsom geldt per week of dag dat de situatie nog steeds bestaat. Als je het niet eens bent met de opgelegde sanctie kun je bezwaar aantekenen. Vaak zal het noodzakelijk zijn om juridische bijstand hiervoor in te schakelen.Is een bestuursrechtelijke dwangsom aftrekbaar?
In de huidige wetgeving is een een boete niet, maar een bestuursrechtelijke dwangsom juist wel aftrekbaar. Afgelopen Prinsjesdag is in het Belastingplan 2020 bekendgemaakt dat de aftrekbaarheid van de dwangsom volgend jaar komt te vervallen. De kosten en lasten zijn per 2020 niet meer aftrekbaar. In dat opzicht worden ze dus gelijkgesteld met een boete.
De aftrekbaarheid is een inbreuk op de fiscale neutraliteit
Volgens het Tweede Kamerlid Von Martels van het CDA is het een vreemde situatie dat een opgelegde sanctie fiscaal voordeel geeft. Daarom heeft hij een motie hierover ingediend. Door het schrappen van de aftrekbaarheid wil het kabinet een signaal afgeven: maatschappelijk onwenselijk gedrag moet niet beloond worden met een aftrekpost.
Bron: MKB Servicedesk | foto: Pixabay
Comments
Nog geen reacties op Wat is een bestuursrechtelijke dwangsom?