“Rauw vlees geven gevaarlijke trend”

28 september 2015 - 07:09 - 3 reacties

“Rauw vlees geven gevaarlijke trend”

De trend om een hond rauw vlees te geven is een gevaarlijke trend. Bacteriën uit het vlees kunnen overslaan van hond naar baas en zo een gevaar vormen.

Het argument dat rauw vlees geven aan een hond het meest natuurlijk is, is voornamelijk een hype”, aldus Ronald Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren bij de Universiteit Utrecht.

Het eten van rauw vlees is niet zonder gevaar. Rauw vlees uit de supermarkt bevat namelijk vaak ziekmakende of ESBL-bacteriën, die bestand zijn tegen sommige soorten antibiotica. Wie ESBL-besmet vlees goed verhit, loopt geen risico’s. Maar het eten van rauw vlees is een heel ander verhaal.
Steeds vaker duikt de bacterie op. 80% van de honden die getest zijn hebben deze bacterie bij zich. Honden die geen rauw vlees eten lopen ook gevaar, door bijvoorbeeld het eten van poep van honden die wel rauw vlees krijgen. Ook de verspreiding van dier naar mens gaat makkelijk, door bijvoorbeeld een lik van een hond in het gezicht.
Het RIVM meldt dat er ieder jaar 85.000 mensen ziek worden door een infectie van een dier. En bij het oplopen van ESBL kan dit serieuze gevolgen hebben, meldt het Medisch Centrum voor Dieren. “Een simpele infectie bij iemand die ziek is, is niet eenvoudig te behandelen.

Hondendeskundige Martin Gaus raadt toch aan om gewoon hondenbrok te geven. “Rauw vlees vinden honden altijd lekkerder, gewoon fabrieksvoer is niet altijd goed, maar toch het beste.”

Bron: RTL Nieuws

Deel dit bericht:


Comments

3 reacties op “Rauw vlees geven gevaarlijke trend”

  1. Peter Vermeulen says:

    Martin Gaus is natuurlijk ook zo objectief als het maar kan.

  2. Karen van Dijk says:

    Wat een ongenuanceerd artikel. 85.000 mensen die jaarlijks een infectie oplopen van dieren. Welke dieren? En waren zij allen rauw gevoerd? Kregen we vroeger van menig dierenarts de opheffende vinger dat rauw voeren voor tekorten zou zorgen bij honden en katten, nu zijn het bacteriën. In al de tien jaren dat ik mijn dieren rauw voer is er echt nog niemand in ons gezin ziek geworden. Hoe dat kan? Door een goede hygiëne te hanteren. Net zoals we doen als we voor onszelf vlees zouden bereiden. Voorkom kruisbestuiving tijdens het bereiden van de maaltijd en na het eten toch knuffelen met je hond? Dan was je na afloop even goed je handen.

  3. Even een ander licht op dit ‘prachtig en goed onderbouwd’ artikeltje:

    ‘In principe ben ik het eens met de basisgedachte achter dit verhaal. Je moet wel degelijk de hygiëne betrachten bij het bereiden en voeren van versvlees aan huisdieren. Aan de andere kant moeten we ook niet al te panisch doen over bacteriën.
    Het grappige van dit artikel is dat er aardig wat cijfers genoemd worden die het allemaal heel erg doen lijken maar als je goed kijkt hebben de meeste van die cijfers net niet echt met het onderwerp te maken. 95% van het kippenvlees en 40% van het kalfsvlees in de supermarkt is besmet met salmonella, E.coli en Campylobacter en ESBL vormende bacteriën. Diepvriesvoer wordt gecontroleerd op bacteriën, dus de namen van de bacteriën doen er al niet zoveel meer toe. Diepvriesvoer wordt niet gecontroleerd op ESBL vormende bacteriën, maar zouden we meer controle op diepvriesvoer moeten hebben dan op ons supermarkt eten?
    Hoe kun je stellen dat ESBL’s steeds vaker opduiken terwijl we geen cijfers hebben over hoe het was? En hoe vaak komen ESBL’s voor bij de andere huisdieren die geen vlees eten? ESBL’s zijn in de eerste plaats een probleem vanuit de bio-industrie. En ze zijn overal.
    Dan komt de indrukwekkende stelling dat 85.000 mensen per jaar ziek worden via een dier. Hoeveel daarvan worden ziek van hun huisdier? En hoeveel daarvan zijn eenvoudige schimmelinfecties? Of andere klachten die niet levensbedreigend zijn? Hoeveel mensen zijn er die Salmonella van hun vlees etende hond hebben gekregen? Of van hun brok etende hond?
    Ik denk dat een van de grootste voordelen van rauw vlees geven is, dat het ook heel veel, zo niet veel meer, gunstige bacteriën bevat. Die gunstige bacteriën zorgen ervoor dat de weerstand van het dier veel en veel sterker wordt dan van dieren die steriele voeding krijgen. De goede bacteriën in de darm zorgen ervoor dat de voeding beter verteerd wordt, beter opgenomen wordt en dat verkeerde bacteriën geen kans krijgen en heel vaak zelfs ook nog onschadelijk worden gemaakt. De kans dat een dier dat rauwe voeding eet een bacteriële infectie krijgt is kleiner. En ok, deze bewering is niet wetenschappelijk onderzocht, maar het is wel de ervaring van zeer veel versvleesvoerders.
    Het is begrijpelijk dat er in de medische wetenschap angst is voor bacteriën, maar ik denk dat we ook behoorlijk wat bewijs hebben dat contact met bacteriën ons sterker en gezonder maakt en we dus niet paniekerig hoeven te doen. Kinderen die opgroeien in een omgeving met dieren en vuil hebben een betere weerstand en minder allergieën, dat is wel aangetoond, en ik denk dat we zonder probleem deze vergelijking kunnen doortrekken naar onze huisdieren.’

    Aldus Tannetje Koning, naar mijn inziens een echte voedingsspecialist.

Laat een reactie achter

DSZ Actueel stelt het zeer op prijs dat haar lezers laten weten hoe ze over bepaalde ontwikkelingen in de branche denken en die meningen en ervaringen ventileren. We willen daarbij echter wel vragen om daarbij de volledige naam (voornaam en achternaam) bekend te maken. Gebeurt dat niet, dan wordt de reactie niet geplaatst.

Reacties zijn niet meer mogelijk.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten