Hippisch ondernemerscafé: netwerken en nuttige boodschappen

5 november 2010 - 07:11 - 0 reacties

Hippisch ondernemerscafé: netwerken en nuttige boodschappen

De zevende editie van het Hippisch ondernemerscafé, vrijdag 29 oktober was een groot succes. Enkele honderden ondernemers wisten Academy Bartels in Hooge Mierde te vinden om te netwerken. De sprekers inspireerden niet alleen, ze gaven de aanwezigen ook belangrijke boodschappen mee. Eigen verantwoordelijkheid was wellicht de belangrijkste.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, die de spits afbeet, vindt dat paardenhouders zelf meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “In Nederland zijn 350.000 tot 400.000 paarden. Die produceren bijvoorbeeld ook ammoniak. Ons land moet zorgen dat het onder het Europees ammoniakplafond blijft. De paardensector komt vanzelf in beeld.” Hij raadt ondernemers met een verplichte mestboekhouding aan om die goed in te vullen. “Wie dit niet doet, loopt het risico op termijn geen eigen ammoniakplafond te krijgen. Dat betekent geen dierrechten en het niet mogen houden van paarden.”

Een ander punt dat Huijbers zorgen baart, is het ontbreken van een I&R. “Het nut van I&R ontkennen is een vorm zelfmoord. Vooral voor de paardensector, want er wordt nergens zoveel mee gesleept als met paarden”, vertelde hij. “Wellicht hebben paarden een hoger emotiegehalte maar bij het uitbreken van een zoönose worden harde maatregelen genomen, net als in andere sectoren. Dan is I&R noodzaak.”

Top-dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels merkt ook dat verantwoordelijkheid belangrijk is. “Als topsporter kom je soms negatief in de publiciteit. De paardensector wordt steeds meer een publiekssport. Iedereen kijkt mee, daar kun je niet om heen. Ook mensen die er geen verstand van hebben. Daarom is het goed dat we het welzijn hoog in het vaandel houden.”

Springruiter Harry Smolders merkt dat er altijd wel kritiek is, ook op hem zelf. Hij gaat hier selectief mee om. “Het ligt eraan wie die kritiek geeft. We willen iedere dag wel beter worden, maar dat gaat niet door naar elke kritiek te luisteren. Ik doe dit enkel met kritiek van vakmensen.”

Schellekens-Bartels en Smolders gaven deze avond een opmerkelijke dressuur- en springdemonstratie. Smolders hield zich bezig met de dressuur, terwijl Schellekens-Bartels enkele hindernissen nam. Beiden gaven hier hun veelzijdigheid bloot. Terwijl Schellekens-Bartels de balken liet liggen, toonde Smolders aan dat hij de dressuur niet verleerd is. Hij liet zelfs galop changementen om de vier passen zien.

Oud-topspringruiter Emile Hendrix, samen met zijn broer Paul Hendrix Hippisch Ondernemer van het jaar, besloot het formele gedeelte. Hij gaf de verantwoordelijkheid van hun handelsstal richting klanten aan. “We verkopen een paard niet altijd aan de hoogste bieder, maar liever aan iemand met een professionele instelling. Zij kunnen er iets van maken.” Daarnaast pleitte hij voor transparantie in de handel. Minder sterke punten van een paard worden bij verkoop ook gemeld. “Dat schept vertrouwen”, aldus Hendrix. “Klanten komen hierdoor terug om opnieuw zaken te doen.”

Netwerken

Bij het Ondernemerscafé, georganiseerd door de stichting Kempenpaard, FNRS en ZLTO, was er na de inleidingen volop tijd voor het tweede, zeker zo belangrijke onderdeel van deze avond: het contacten leggen. Hier werd volop gebruik van gemaakt.

Deel dit bericht:


Comments

Nog geen reacties op Hippisch ondernemerscafé: netwerken en nuttige boodschappen

Laat een reactie achter

DSZ Actueel stelt het zeer op prijs dat haar lezers laten weten hoe ze over bepaalde ontwikkelingen in de branche denken en die meningen en ervaringen ventileren. We willen daarbij echter wel vragen om daarbij de volledige naam (voornaam en achternaam) bekend te maken. Gebeurt dat niet, dan wordt de reactie niet geplaatst.

Reacties zijn niet meer mogelijk.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten