Binnen een pakket van 60 afspraken dat is opgesteld om het milieu te verbeteren, staat ook het hergebruik van kattenbakkorrels (opgehaald bij dierenasiels) die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen van gebouwen.
De afspraken maken deel uit van een serie ‘Green Deals’ die zijn afgesloten door bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.
Bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers zien veel kansen voor groene groei, maar kunnen die vaak niet verwezenlijken. Green Deals zijn afspraken die deze obstakels wegnemen. Bijvoorbeeld door eenvoudiger vergunningen te verlenen of door samenwerkingspartners bijeen te brengen.
In de plannen met betrekking tot kattenbakkorrels staat onder andere dat de Dierenbescherming NL van plan is de komende jaren alle Dierenbeschermingscentra te vervangen. In de periodeĀ 2012-2015 zal de organisatie ten minste eĢeĢn nieuw Dierenbeschermingscentrum per jaar bouwen. De nieuwe Dierenbeschermingscentra worden duurzaam gebouwd.
Een van de verduurzamingsmaatregelen is het dubbel gebruiken van kattenbakvulling. De Dierenbescherming wil de energie die vrijkomt bij het verbranden van gebruikte kattenbakvulling, gebruiken voor de gebouwverwarming van haar centra.
Energie uit afval is een duurzame energievoorziening. Toepassing van deze energievoorziening levert een bijdrage aan een duurzamer Nederland. Door het stimuleren van energie uit afval worden economische activiteit en innovatie bevorderd.
Om kattenbakvulling met dierlijke uitwerpselen in het eerste nieuwe duurzame Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort te mogen verstoken, is een nieuwe vergunning nodig volgens Besluit Verbranden Afvalstoffen (BVA). Er is behoefte aan kennis over de emissies bij verstoken van houtpellets met uitwerpselen van katten om deze vergunning aan te kunnen vragen.
Het hele factsheet met alle afspraken is hier te downloaden.
Bron: Rijksoverheid
Comments
Nog geen reacties op Een schoner milieu door kattenbakkorrels