Het afgelopen jaar zijn in Nederland per saldo 1700 winkels gesloten, toch is dat geen probleem voor de werkgelegenheid. Het totaal aantal banen in de detailhandel is juist aan het stijgen. Toch moeten 250.000 verkopers vrezen voor hun toekomst.
De detailhandel is in Nederland de grootste sector op het gebied van werkgelegenheid. In totaal werken er 863.000 mensen in een winkel, garage of webshop. Samen vormen zij 500.000 volledige banen. En de werkgelegenheid neemt toe met 0,8% per jaar. Dat is gebleken uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.
Van de 8,2 miljoen personen met een baan in Nederland werkt ruim 10% in de winkelsector. “Groei voor de ene sector, kan een krimp bij de andere sector betekenen. Denk hierbij aan inkopen via het internet en fysieke winkels”, aldus onderzoeker Didier Fouarge van de Universiteit van Maastricht.
Op dit moment zijn er twee ontwikkelingen die tot meer werkgelegenheid in de detailhandel leiden, sommige online winkels gaan over tot fysieke winkels, zoals bol.com en Coolblue. En we gaan steeds meer besteden vanwege herstel uit de crisis. De werkgelegenheid wordt weer hoger en mensen gaan meer verdienen, waardoor hun bestedingspatroon weer hoger wordt
Het UWV stelt in haar landelijke arbeidsmarktprognose ook dat doordat consumenten meer geld uitgeven door koopkrachtverbeteringen en doordat het vertrouwen in de economie positief is, dat het aantal banen in de detailhandel blijft groeien.
Fouarge analyseert: “In de detailhandel werken natuurlijk niet alleen verkopers, zoals bij de V&D die nu ontslagen zijn. Er zijn meer beroepsgroepen in winkels, zoals teamleiders van kleinere winkels. Bij faillissementen van grote spelers rijst de vraag of er nog toekomst is voor de verkopers die geen werk meer hebben. Maar het kan ook zijn dat door het wegvallen van grote spelers er kansen komen open te staan voor andere initiatieven.”
Uit gegevens van het ROA blijkt dat er zo een 44.000 afgestudeerden vanuit het MBO de komende 5 jaar in de detailhandel willen gaan werken. Hiervoor zijn te weinig banen beschikbaar. De werkgelegenheid blijft groeien ondanks dat het afgelopen jaar in Nederland per saldo ruim 1700 winkels zijn gesloten. Het totaal aantal winkels (voordeuren) is volgens informatieverzamelaar Locatus gedaald van 98.978 naar nu 97.221.
Ondanks de daling van het aandeel winkels constateert het UWV toch dat het aantal banen voor werknemers in de detailhandel gemiddeld gezien nog steeds sneller toeneemt dan voor de gehele Nederlandse economie.
Bron: RTL Nieuws
Comments
Nog geen reacties op Aantal banen in detailhandel stijgt