De demissionair staatssecretaris Henk Bleker schrijft in een antwoord op kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven dat nieuwe wetgeving over de locatie van webwinkels onnodig is. Het is en blijft volgens hem een taak van de gemeenten om te bepalen of de activiteiten al dan niet in bijvoorbeeld woonwijken of op industrieterreinen uitgevoerd mogen worden
Verhoeven ziet op zijn beurt juist liever dat webwinkeliers een afgebakende juridische status krijgen, waardoor ze niet zijn overgeleverd aan ad hoc interpretaties van gemeenten. Met (verouderde) bestemmingsplannen in de hand zouden die webwinkeliers soms min of meer willekeurig weren uit woonwijken, bedrijventerreinen en buitengebieden.
Thuiswinkel.org geeft aan tevreden te zijn met de opstelling van het kabinet. ‘Aparte regels zouden webwinkels kunnen beknellen’, aldus Martijn Hos op de site van de belangenvereniging. ‘E-commerce is een uitermate innovatieve en dynamische groeisector. Steeds meer bedrijven zijn cross- of omnichannel. Enge definities passen daar niet bij.’ Thuiswinkel.org roept gemeenten op detailhandel in al zijn verschijningsvormen te faciliteren.
Bron: Twinkle
Ja, dat zouden ze wel willen ten koste van al die winkels in de binnensteden. Lekker goedkoop in een schuur van een bouwonderneming of een verlopen garagegebouw en maar rammen op het internet. Alle regels aan de kant, lekker autonoom en nog zielig doen als dergelijke dwaasheden (soms) gewoon gehandhaafd worden. Juist de verouderde bestemmingsplannen geven grote problemen. Geen goed detailhandelsbeleid voor bedrijventerreinen en daarom geen handhavingsbeleid. Een baliefunctie is meer dan voldoende voor webwinkels. Er staan genoeg kleine winkels leeg die daarvoor geschikt zijn in de binnnensteden. Speciaalzaken horen niet op industrieterreinen. Het werkt totale verloedering in de hand. Gemeenten zijn al te ver over de schreef gegaan met hun gronduitgifte voor dwaze onmogelijke winkelconcepten.