In de Week van de Teek van 13 t/m 19 april wordt aandacht besteed aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme voor mens en dier. Sinds kort is het LymeProspect onderzoek opgestart via Tekenradar.nl . Dit om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van langdurige klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme. De eitjes, larven en nimfen van de teek overwinteren in de grond of stapels bladeren.
Wanneer het ongeveer 8 graden is worden de nimfen actief en klimmen op muizen en andere dieren, ook honden en katten worden als gastheer gebruikt. Vervolgens ontwikkeld uit de nimf, een volwassen teek en klimt op alles wat warmbloedig is, ook op mensen. In twee tot tien dagen zuigt de teek zich vol. Wanneer de teek zich op de grond laat vallen, legt deze 5.000 eitjes!
Een tekenbeet is niet echt schadelijk, ook het bloedzuigen niet. Mits er niet heel veel teken op het dier zitten. Veel gevaarlijker zijn de ziektes die teken bij zich dragen en in het bloed van hun gastheren afgeven. Dit kunnen levensbedreigende ziektes zijn, zoals borreliose en babesiose. Er zijn verschillende soorten teken in onze omgeving, en ze zijn allemaal in staat nare ziektes over te brengen. Het is zeker de moeite om het dier en jezelf even na te kijken op de aanwezigheid van teken.
Ook kunnen er producten ingezet worden die tekenbesmetting voorkomen, die teken doden en nieuwe parasieten verhinderen zich voort te planten. Belangrijk is te zorgen voor het juiste middel en de juiste dosering met regelmatige nabehandelingen. Want niet alle producten zijn nog effectief nadat een hond heeft gezwommen of een kat in de regen heeft gelopen. Ook wordt de werking na enkele weken tot enkele maanden beduidend minder
Bron: LICG
Comments
Nog geen reacties op Week van de teek 13 t/m 19 april