Het komt steeds meer voor dat ondernemers met een winkel in een winkelcentrum een boete krijgen, omdat ze hun winkel sluiten tijdens de reguliere openingstijden. Dit meldt de Telegraaf.
De boetes kunnen flink oplopen, tot wel vijfduizend euro. Volgens de krant voelen vooral kleine zelfstandigen zich in de tang genomen. Zo is Rob Brouwer, met twee chocolateries in Lelystad en Almere-Haven niet te spreken over de opstelling van verhuurders. “Ik heb de huur van beide panden recent opgezegd. De verhuurder van het pand, WPM, is zich steeds agressiever gaan opstellen, terwijl er nooit concrete afspraken zijn gemaakt”, zegt Brouwer.
Eigenaren van winkelcentra doen volgens hem soms aan pure afpersing. “Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze winkeliers tegen elkaar opzetten. Ik begrijp best dat het leuker is voor het publiek als alle winkels in een centrum tijdens de officiële openingstijden open zijn, maar aan de echte leegstand wordt nooit iets gedaan. Die ‘zwarte gaten’, dat is pas erg.”
Veel kleine winkeliers bang zijn om te praten, blijkt na wat rondbellen door de Telegraaf. Binnen de winkerliersvereniging krijgen de grote ketens namelijk ook steeds meer macht, omdat ze meer stemrecht hebben vanwege de hoeveelheid vierkante meters. “Ze spreken om het jaar af om de winkeltijden te verruimen. Er wordt over onze hoofden van alles besloten”, zegt een juwelier in een winkelcentrum in Utrecht.
De signalen over boetes komen ook binnen bij Detailhandel Nederland. Het steekt de branchekoepel vooral “dat de verhuurders wel de mond vol hebben van een goede mix in winkels. Maar uit dit beleid blijkt dat zeker niet. Het is tekenend voor de harde hand van verhuurders.”
John van Haaren, directeur van Corio, vindt dat winkeliers heel goed moeten beseffen dat ze kiezen voor een collectiviteit als ze zich in een winkelcentrum vestigen. “Dat betekent samen uit, samen thuis.” Van Haaren lijkt zich te kunnen vinden in het feit dat sommige winkeliers de steeds uitgebreider wordende winkeltijden niet kunnen bijbenen. “De uitzondering kan de regel bevestigen, maar alleen in voorkomende gevallen.”
Onlangs berichtte DSZ Actueel nog over een nieuw modelhuurcontract dat in voorbereiding is. Gezien het feit dat zowel brancheorganisaties als verhuurpertijen hierbij aan tafel zitten, lijkt dit mogelijkheden te bieden voor het opnemen van regels omtrent openingstijden, zodat afpraken in de toekomst altijd zwart-op-wit staan in een contract.
Bron: Telegraaf
Comments
Nog geen reacties op Verhuurders hard voor hun huurders