En dan met name elektronisch betalen, want over contant geld heeft niemand het meer. Volgens velen zou het zelfs volledig afgeschaft moeten worden. Een aantal recente ontwikkelingen op een rij, die wellicht in de toekomst van invloed zijn op de manier van afrekenen in Nederlandse winkels, naast het bekende cash en pinnen.
Banken onderzoeken retourpinnen
Eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse banken bezig zijn om de mogelijkheid van retourpinnen te onderzoeken. Het moet daarbij mogelijk worden om bij het ruilen van artikelen het geld wat men terug krijgt op de rekening terug te storten middels de pinpas. Hoewel de directeur van Detailhandel Nederland Henk Kok in Nederlands Dagblad aangaf dat het retourpinnen nog voor de zomer moet werken, kan de pinorganisator Currence alleen bevestigen dat er een onderzoek wordt gedaan naar de introductiemogelijkheid.
Eén van de voordelen van retourpinnen zou de veiligheid zijn, omdat nog meer contant geld uit de winkels gebannen kan worden.
”Het is echter uitermate complex”, zegt de woordvoerder van Currence. “Alle banken moeten het op dezelfde manier invoeren.” Voorkomen moet bijvoorbeeld worden dat bij de ene bank het retourpinnen alleen kan met dezelfde pas als waar mee betaald is, en bij de andere ook met de partnerpas met hetzelfde rekeningnummer.
Sweebr: de nieuwe online kassa
Alles gaat tegenwoordig in de ‘cloud’, dus waarom het kassasysteem niet? Het nieuwe Nederlandse bedrijf Sweebr levert kassasoftware waarmee retailers online (bijvoorbeeld via de iPad) kunnen afrekenen. Huidige kassasystemen zouden daarmee overbodig worden. De lancering was een maand geleden en nu al komen er aanvragen van over de grens.
Het enige wat nodig is om Sweebr te gebruiken is een computer (of ander apparaat) met een internetverbinding. Daardoor kan het zelfs gebruikt worden op een tablet of mobiele telefoon. Daarnaast kan Sweebr gebruikt worden met bestaande apparatuur, zoals een barcodescanner, kassalade en een bonnenprinter. Door een maandelijks bedrag (25 euro) te rekenen voor de diensten (en uiteraard de aanschaf van bijvoorbeeld een iPad of ander apparaat) hoeven er geen grote investeringen gedaan te worden. Er kunnen daarnaast gemakkelijk meerdere apparaten bij aangesloten worden en ook zonder internetverbinding werkt het systeem gewoon. De opgeslagen data wordt verstuurd als er weer verbinding is.
Retailers in VS bundelen krachten voor mobiel betaalsysteem
Een groep ongeveer 25 Amerikaanse retailers, waaronder Walmart en Target, werkt aan een eigen systeem voor mobiel betalen. De grote bedrijven (goed voor bij elkaar 1,4 biljoen dollar aan omzet) gaan daarmee rechtstreeks de concurrentie aan met onder meer banken, creditcardaanbieders en technologiebedrijven als Visa en Google.
Het systeem dat de retailers ontwikkelen moet niet alleen betalingen via de NFC-technologie mogelijk maken, maar ook opties gaan bieden voor klantenbinding. Aanschaf van hard- en software en de angst dat klantengegevens op straat komen te liggen door veiligheidslekken worden als belangrijkste redenen aangegeven om deze stap te zetten. Daarnaast kan de focus op de snelle afhandeling van betalingen aan de kassa komen te liggen.
Of dit ook in Nederland wordt geprobeerd is niet bekend, grote vraag is dan of het überhaupt zou lukken in een beperkte markt als de Nederlandse.
Comments
Nog geen reacties op Veel ontwikkelingen op het gebied van betalen