Winkels moeten verplicht worden om contant geld te accepteren, vinden de SP en SGP. Op steeds minder plekken kun je met cash betalen en dat vinden de partijen zorgwekkend.
Zij pleiten samen voor een wettelijke acceptatieplicht van contant geld voor supermarkten en winkels. Volgens de Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland zijn er ongeveer 1,3 tot 1,5 miljoen mensen afhankelijk van contant geld. Het betalen met contant geld wordt vooral gedaan door scholieren, 65-plussers en mensen die moeilijker rondkomen.
Naar verwachting kunnen zij over vijf jaar nog in 6 van de 10 winkels betalen met brief- en muntgeld. Nu kan dat nog op 9 van de 10 plekken. In de grote steden is het pin-only beleid het grootst.
“Het is heel belangrijk dat kwetsbare groepen zo goed mogelijk mee kunnen doen in onze maatschappij. Je wilt niet dat mensen straks geen patatje of boek meer kunnen kopen omdat ze in het digitale betalingsverkeer niet goed kunnen meekomen”, stelt SP-Kamerlid Mahir Alkaya.
Bron: RetailTrends
Natuurlijk moeten we contant geld blijven aannemen. We zijn hier helemaal doorgeslagen. Als je in België komt staan ze raar te als je wil pinnen in een frietkot. En onze oosterburen betalen voor 50% met de pin. Alleen in Nederland willen we dat de overheid overal meekijkt. Net als die flauwekul dat je voor briefjes van 200 en 500 per biljet moet betalen, zodat de bank iemand in dienst kan nemen om jou te controleren.
Ik heb er serieus over nagedacht om over te stappen naar een buitenlandse bank. Als je ook kijkt naar de rekeningnummers van je leveranciers zie je dat die dat al doen. Ik begrijp ook dat winkeliers die berovingen hebben meegemaakt hebben of in een “minder veilige omgeving” zitten er anders instaan. En dan hebben we het nog niet over onze oudere klanten die niks hebben met internet en smartphones. De keuze moet aan de klant zijn.
“Hou je vrijheid in de hand en betaal contant”