Verwaarlozing van huisdieren wordt vaak veroorzaakt door onderschatting van de kosten die er voor de eigenaar bij komen kijken, zo meldt de Sophia-Vereeniging in haar nieuwsbrief deze week. Lang niet elke potentiële koper realiseert zich dat het houden van een huisdier niet alleen betekent dat het dier verzorgd en gevoed moet worden, maar ook dat het dier van tijd tot tijd naar de dierenarts zal moeten. Vooral als het een rasdier betreft, kunnen de dierenartskosten flink oplopen. Dit probleem kan alleen opgelost worden met strenge overheidsmaatregelen, zo stelt de vereeniging.
Vooraf informeren
Veel van de kosten voor een huisdier zijn te voorzien. Wie zich vooraf goed laat informeren, zal al snel tot de conclusie komen dat een huisdier flink in de papieren kan lopen. Dat geldt met name voor rasdieren. Zo is de aanschaf van een rashond, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, bepaald geen garantie voor kwaliteit. Eerder geldt het omgekeerde: in maar liefst 40% van de gevallen krijgen rashonden relatief snel na de aanschaf gezondheidsklachten. Bijna altijd zijn die problemen het directe gevolg van de manier waarop de honden zijn gefokt.
Onaangename verrassing
Verscheidene hondenrassen worden gefokt op een extreem uiterlijk. De dieren hebben bijvoorbeeld een zeer platte snuit waardoor ze slecht kunnen ademen. Of ze worden gefokt met een kleine bolle schedel, zoals de chihuahua en de Cavalier King Charles spaniël. Hun schedels zijn zo klein, dat de hersenen er nauwelijks inpassen en de dieren hevige pijn lijden. Ook zijn er honden met zo veel huidplooien dat er ontstekingen en oogproblemen ontstaan. Al deze honden hebben een stamboom als bewijs dat ze helemaal voldoen aan de strenge uiterlijke kenmerken van hun ras. Maar die uiterlijke kenmerken zorgen er wel voor dat de dieren niet goed kunnen functioneren. Ze worden als het ware ziek gefokt. Lang niet elke koper weet dat. De rekening van de dierenarts komt dan als een onaangename verrassing.
Ziek door extreem uiterlijk
Dat veel kopers van rashonden een hogere dierenartsrekening krijgen, is natuurlijk vervelend voor die baasjes. Maar veel erger is het dat er jaarlijks nog steeds honderdduizenden pups worden geboren die met hun stamboom de garantie hebben dat ze in de loop van hun leven ziek zullen worden als gevolg van hun uiterlijk. Eindelijk, na lang uitstel, heeft staatssecretaris Bleker opdracht gegeven om ieder jaar de problemen van twee rassen te onderzoeken. Uit die onderzoeken zal blijken wat de Sophia-Vereeniging al jaren zegt: dat veel rashonden ziek worden door hun extreme uiterlijk. Ook in eerdere berichten op DSZ Actueel kwam deze problematiek al naar voren.
Maatregelen
De vraag is nu welke maatregelen het kabinet hiertegen neemt. De Sophia-Vereeniging pleit ervoor het fokken met honden met een ziekmakend uiterlijk te verbieden. Voor fokkers dient er een nieuw beleid te komen, waarbij niet het uiterlijk, maar de gezondheid van de dieren centraal staat. In plaats van een stamboom zouden de pups een welzijnskeurmerk moeten krijgen, zodat de koper weet dat hij een gezonde hond aanschaft. De kans op een torenhoge dierenartsrekening neemt hiermee gestaag af. Zo snijdt het mes aan twee kanten: wanneer de overheid strenge regels stelt aan het fokken van rashonden is dat goed voor de gezondheid van de honden en goed voor de portemonnee van de baasjes.
Comments
Nog geen reacties op Sophia-Vereeniging: Hoge dierenartskosten door zieke hondenfokkerij