Uit een persbericht van de VWA (Voedsel en Waren autoriteit) blijkt dat in Nederland ieder jaar waarschijnlijk circa 1000 mensen de papegaaienziekte krijgen. Naar schatting leidt de ziekte bij ruim 300 patiënten tot een longontsteking. Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door het inademen van de chlamydophila-bacterie, onder andere afkomstig van besmette kromsnavels zoals papegaaien en parkieten.
Naar schatting zijn er in 20% van de fokbestanden met kromsnavels, besmette vogels aanwezig. Tijdens stressgevoelige situaties zoals in winkels, op vogelmarkten en vogelshows, scheiden deze vogels de bacterie, chlamydophila psittaci, uit. De bacterie komt met stofdeeltjes of druppeltjes in de lucht. Infectie kan ontstaan als deze worden ingeademd. Van een vogelshow in 2007 in Weurt is bekend dat 1/3 deel van de bezoekers geïnfecteerd is geraakt door het inademen van de bacterie. Momenteel kan nog niet worden bepaald welk aantal bacteriën in de lucht tot een infectie kan leiden.
Om het risico op papegaaienziekte te verkleinen, pleit de VWA voor preventieve maatregelen, waarbij bijvoorbeeld papaegaaien en parkieten 2x per jaar worden getest. Alleen de vogels die getest zijn en zonder virus zijn, zouden vervolgens in contact met publiek mogen komen.
In de praktijk zou dit betekenen dat ook alle papegaaien en parkieten die nu in dierenwinkels zitten, preventief getest moeten worden, zodat uitgesloten wordt dat zij niet besmet zijn en de bacterie niet overbrengen op klanten.
Lees hier het hele artikel: VWA.nl- papegaaienziekte
ja joh! help die handel ook maar om zeep! wordt alles nog duurder.
wat gaat er gebeuren bij aangetoonde besmetting vogels afmaken??
sociaal maatschappelijk totaal onverantwoord;
er zijn niet teveel vogels, maar teveel mensen
Dit is een oud verhaal in een nieuw jasje. In de jaren 90 is er al veel onderzoek geweest en zelfs een plan van aanpak. Dit werd toen gesubsidieerd door het rijk. Alle kwekers konden zich gratis aanmelden
en werden 2 x per jaar gecontroleerd d.m.v een uitstijkje van een aantal vogels. Ook was toen al bekend dat ongeveer 20% van de vogels op tentoonstellingen besmet was. Met name de grasparkieten vormen een probleem omdat deze symptoomloos zijn maar wel besmettelijk. Vogels die het hebben kunnen met een kuur van antibyotica welke in het voer gegeven word gewoon genezen.
Wees blij dat dit zo kan want in Duitsland is er een meldplicht en word alles geruimd zeldzaam of niet.
Toen in Nederland de subsidie wegviel is het opsporingsprogramma een stiile dood gestorven.
Mensen die roepen dat dit de handel kapot maakt zijn niet wijs want als iedereen hier aan mee moet doen zijn de kosten overal het zelfde. Ik weet wat het is om papegaaienziekte te krijgen als dit niet optijd behandeld word kan je daar gewoon aan dood gaan. En mensen die die paar tientjes niet over hebben voor de veiligheid van hun zelf of hun kinderen om nog maar niet te praten over het dierenleed die moet je helemaal geen papegaai verkopen. Deze mensen hebben ook geen geld voor een dierenarts.