Het waren de Romeinen die eeuwen geleden ontdekten dat ze konijnenvlees lekker vonden, maar het jagen op de kleine dieren te veel werk vonden. Zij waren de eersten die besloten konijnen in gevangenschap binnen muren te houden. Zo waren ze goed beschermd tegen roofdieren, en tevreden stelden ze vast dat het aantal konijnen op deze manier makkelijk groeide. Ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlogen, toen voedsel schaars was, fokte men konijnen voor hun vlees. Na WOII werd het konijn meer gehouden als huisdier, à la Flappie belandden ze toen nog wel vaak in de pan. Nu zijn konijnen met name voor mensen met kinderen een populair huisdier. Vandaag staan er weer duizenden konijnen op Marktplaats.
Niet zo goedkoop als je misschien denkt
Toch worden ze nog anders gezien dan honden of katten en we betalen er heel weinig voor. Een dwergkonijntje koop je al voor €25,- of minder, en dat is echt te weinig. Konijnen zijn gevoelig voor bepaalde virussen en moeten net als honden en katten vaccinaties krijgen om hiertegen beschermd te zijn. Zonder dierenartsconsult ben je daar al zo’n €40,- aan kwijt en die entingen moeten herhaald worden. Dat zit niet in de prijs van €25,- inbegrepen… Vaak worden konijnen in een dierenwinkel of tuincentrum gekocht. Nog lang niet altijd is het zo dat die dieren daar al geënt zijn en dat merk je aan de lage prijs. Met alle risico’s van dien, want konijnen kunnen ziek worden en dat levert vaak hoge dierenartsrekeningen op. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten van het castreren of van het aanschaffen van een konijnenverblijf, goed voer en andere benodigdheden. Met €100,- ben je er dan nog niet.
Winkeliers zouden alleen gevaccineerde konijnen moeten verkopen
Het is jammer dat winkeliers er nog voor kunnen kiezen om konijnen zonder vaccinatie te verkopen. Juist deze branche kan bijdragen aan het besef dat elk dier veterinaire zorg nodig heeft en dat enten de norm zou moeten zijn. Dat vinden we bij honden en katten ook normaal, dus waarom niet bij konijnen? Winkeliers hebben de mensen in de winkel staan en kunnen in het gesprek met die klant juist goed uitleggen waarom ze konijnen niet voor een te lage prijs willen aanbieden. De tijd dat het konijn alleen goedkoop voedsel was, is misschien voorbij, maar het is niet oké als te veel mensen blijven denken dat dit dier lekker goedkoop is, omdat het niet veel nodig heeft. Ook het huis- tuin- en keukenkonijn moet wat kosten en dat is een boodschap die de dierenwinkel mee kan uitdragen. Een gezond dier is altijd de eerste basis voor een blij dier en daarmee een blije eigenaar.
Bron: Dierenbescherming
Ik ben verbijsterd dat er nog steeds konijnen worden verkocht zonder entingen! 22 jaar geleden heb ik mijn winkel verkocht maar zeker al 7 jaar voor die datum zijn wij begonnen met entingen door een dierenarts. Het gaf vaak commentaar door de klant (= prijs ) maar na uitleg was het geen probleem.