U.nl checkt dagelijks berichten op hun betrouwbaarheid. Bewering: een natte koude handdoek op de rug van een hond leggen, kan ertoe leiden dat een hond overlijdt.
Oordeel: grotendeels onwaar
Niet alleen mensen hebben het zwaar als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt, ook honden kunnen slecht tegen hitte. En als je ziet dat jouw hond enorm loopt te hijgen, wil je er natuurlijk voor zorgen dat hij het snel weer koeler krijgt.
Waar komt het vandaan?
De waarschuwing is niet nieuw, ook de afgelopen jaren werd er in de zomer regelmatig gewaarschuwd voor natte, koude handdoeken. Het is onduidelijk waar deze adviezen precies vandaan komen, maar de oudste berichten dateren uit 2013.
In de berichten van afgelopen maand, van tipsenweetjes.nl en leeshetnu.nl, wordt uitgelegd waarom de natte handdoek zo gevaarlijk zou zijn. Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Dit zou ertoe leiden dat organen te weinig bloed ontvangen. En dat kan uiteindelijk de dood van de hond betekenen.
Klopt het?
Is dit echt een groot risico en waarom hebben honden het eigenlijk zo zwaar bij warm weer? Dierenarts Jiske l’Ami, van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, legt uit dat voor een hond hijgen normaal gesproken de belangrijkste manier is om af te koelen.
“Het water op de tong verdampt door de langsstromende lucht en zo koelt de hond af.” Ook mensen koelen af door verdamping. Dit doen wij door te zweten. Maar mensen kunnen over hun hele lichaam zweten en honden verdampen vocht alleen via de tong en de slijmvliezen in de mond en de neus. “Daarom kunnen honden veel lastiger hun warmte kwijt en lopen ze een hoger risico op oververhitting.”
Maar gelukkig kan je jouw hond wel een beetje helpen met afkoelen. Zo kan een hond ook afkoelen door contact met een koud oppervlak. Op basis hiervan zou een natte koude handdoek dus ook verkoelend kunnen werken.
L’Ami vertelt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de bloedvaten van de hond vernauwen bij contact met een natte handdoek. Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen. “Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft. De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af.”
L’Ami vertelt dat het daarom beter is om je hond af te koelen met stromend water, zoals het water uit de tuinslang. Zodra het water de warmte van de hond heeft opgenomen, is het water op de huid van de hond alweer vervangen door nieuw koel water. Ook kan je jouw hond door een slootje of een riviertje met stromend water laten lopen. Dit koelt de hond ook af.
Daarnaast is het belangrijk om de hond zoveel mogelijk in de schaduw te houden en altijd fris drinkwater beschikbaar te hebben. En als de hond ernstige verschijnselen van oververhitting vertoont, zoals dufheid of een slecht reactievermogen, dan is het volgens l’Ami belangrijk om de dierenarts te bellen.
Conclusie
Het is zeer onwaarschijnlijk dat je hond overlijdt doordat je een natte handdoek op zijn rug hebt gelegd. Het is wel levensgevaarlijk om je hond bij oververhitting onvoldoende te koelen. In deze zin is het dus wel gevaarlijk om een natte handdoek te gebruiken om een hond af te koelen, aangezien dit onvoldoende beschermt tegen oververhitting.
Omdat oververhitting levensgevaarlijk is voor de hond en niet de natte handdoek zelf, beoordelen we de stelling “een natte koude handdoek op de rug van een hond leggen, kan ertoe leiden dat een hond overlijdt” als grotendeels onwaar.
Bron: NU.nl/Shannon Bakker | Beeld: Pexels.com
Comments
Nog geen reacties op NUcheckt: Waarom een natte handdoek voor een hond niet gevaarlijk is