In België is een kat door zijn eigenaar aangestoken met het coronavirus COVID-19. Dat hebben de Belgische autoriteiten afgelopen vrijdag laten weten tijdens een persconferentie. Het is voor het eerst dat een besmetting bij een kat is vastgesteld. Eerder werdt er al wel een besmetting bij een hond geconstateerd.
Een week nadat de eigenaar symptomen kreeg van het Coronavirus, kreeg de kat ook ziekteverschijnselen. De kat kreeg ademhalingsproblemen en moest braken en kreeg diarree.
Onderzoekers van de Faculteit Dierengeneeskunde in Luik hebben de kat onderzocht en vonden COVID-19 in uitwerpselen van de kat.
Viroloog Steven Van Gucht van de Nationale Veiligheidsraad vermoedt dat het om een incidenteel geval gaat en dat er geen indicaties zijn dat dit vaker zal voorkomen. Dat de kat door zijn eigenaar is aangestoken betekent niet direct dat dit virus van dier op mens overgaat. Het risico hiervan wordt zeer klein geschat.
De Belgische FAVV heeft enkele meest gestelde vragen op haar website gezet over hoe huisdieren beschermd kunnen worden wanneer het baasje met het virus besmet is geraakt. Hieronder zetten we er een paar op een rij:
- Hoe dient men de gezelschapsdieren van besmette patiënten te verzorgen?
Er wordt aangeraden om gezelschapsdieren van besmette patiënten ter plaatse en zoveel mogelijk binnen te houden maar toch nauw contact tussen de patiënt en deze dieren te vermijden. Weliswaar dient verder aandacht besteed te worden aan het welzijn van het dier en dient het dier regelmatig te worden uitgelaten met inachtname van de regels van sociale afstand. Bij een ziekenhuisopname van de eigenaar dient het gezelschapsdier best verzorgd te worden ter plaatse in de vertrouwde omgeving door een naast familielid of kennis.
Eveneens wordt aangeraden om het contact met de gezelschapsdieren bij besmette patiënten zoveel mogelijk te beperken en alle hygiënemaatregelen na te leven. - Dient een hond of kat met Covid-19 geëuthanaseerd te worden?
Nee, absoluut niet. Het gezelschapsdier dat besmet is geraakt heeft deze besmetting opgelopen door nauw contact met een besmette mens. Samen dienen zij in quarantaine gehouden te worden. Tot dusver hebben we slechts kennis van één kat die ziektesymptomen heeft ontwikkeld die een corinavirusinfectie doen vermoeden. Deze kat is intussen aan de beterhand. De twee honden waarbij het virus werd vastgesteld hebben nooit ziektesymptomen vertoond. - Mag ik met de hond die samenleeft met een besmette patiënt nog gaan wandelen?
Ja, het is belangrijk om het welzijn van het dier op peil te houden. Weliswaar wordt aangeraden om dieren, net zoals mensen, op een sociale afstand van andere dieren en mensen te houden. Een dier kan het virus meedragen net als voorwerpen dit zouden kunnen. Vermijd tevens het vrij rondlopen van de hond alsook het laten aaien door andere mensen. Uitwerpselen dienen hygiënisch te worden verwijderd uit de omgeving. - Mijn hond of kat is ziek, kan ik nog bij de dierenarts terecht?
Ja, de gezondheid van je huisdier verliezen we niet uit het oog. Bel eerst naar jouw dierenartsenpraktijk om af te spreken hoe ze jou kunnen ontvangen en jouw gezelschapsdier behandelen.
Lees verder op de website van de FAVV.
Bron: Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV)
Comments
Nog geen reacties op Kat besmet met Coronavirus