Een epidemie dreigt van een dodelijke kattenziekte in de regio Utrecht. Nico Dijkshoorn, eigenaar van Dierenkliniek Dijkshoor in Zeist verteld, “inenting is de enige preventie tegen de gevaarlijke kattenziekte Panleucopenie. We zien echter dat mensen steeds minder hun dieren inenten uit gemakszucht en vanwege de crisis. Ik gok dat zeker vijftig procent van de katten niet is ingeënt.” Een epidemie kan het gevolg zijn”. Deze vrees wordt door de beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMvD erkend. “Wanneer het vaccinaties onder de 75% komt, gaat een besmetting van dit virus heel snel”, aldus een woordvoerster.
Dijkshoorn is bezorgd. “Als er honderd geïnfecteerde katten gebracht worden, gaan er zeker 98 dood. Ondanks een zeer intensieve behandeling met infuus en medicijnen.” Het virus, blijft volgens Dijkshoorn, een jaar levend in de uitwerpselen van zieke katten. Hierdoor is de kans groot dat jonge en ongevaccineerde dieren getroffen worden door de ziekte. Jaarlijkse vaccinatie zal een uitkomst bieden.
Symptomen zijn onder andere braken en diarree, waarna uitdroging volgt en een snelle verslechtering van de algehele conditie. Jonge dieren kunnen al overlijden voordat de verschijnselen worden waargenomen. De kattenziekte is erg besmettelijk. Besmetting kan ook via lucht of vlooien worden overgebracht.
De KNMvD, die wijst op een recente uitbraak van kattenziekte in Spijkenisse en Den Helder, is blij met de aandacht voor de noodzaak van vaccinatie. “Vaccinatie hoort bij de zorg voor het huisdier. We weten dat minstens 75 procent van de katten ingeënt moet zijn, om het virus geen vat te laten krijgen op de kattenpopulatie. In Den Helder zijn we een bliksemcampagne gestart om de katten in te enten. Daardoor is de schade beperkt gebleven. Ongeveer veertig katten stierven”, zegt Renee Hoynck, bestuurslid van GGG, Groep Geneeskunde voor Gezelschapsdieren van de KNMvD.
Bron: Metro Nieuws
Comments
Nog geen reacties op Dodelijke kattenziekte in Utrecht