Op 11 december 2013 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in het hoger beroep dat was ingesteld door Dierenshop CASA (“CASA”) in Raamsdonksveer en door VOF Fauna (“Fauna”) in Geertruidenberg, tegen een uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant in een eerder door CASA aangespannen beroepsprocedure (ECLI:NL:RVS:2013:2380).
Inzet van die procedure was in wezen de toestemming die door B&W van de gemeente Geertruidenberg (“de gemeente”) aan Fauna was verleend, om onder meer een detailhandel in dierbenodigdheden te vestigen op bedrijventerrein Dombosch in Raamsdonksveer. B&W en Fauna waren van mening, dat het ter plekke van kracht zijnde bestemmingsplan zich daartegen niet verzette, omdat het merendeel van de artikelen die door Fauna zouden worden verkocht als “volumineus” zouden zijn aan te merken.
CASA was het hiermee niet eens, onder meer omdat naar haar mening B&W onterecht ook diervoeders als volumineus aanmerkte, indien sprake was van grootverpakkingen. De rechtbank volgde met haar uitspraak de opvatting van CASA, dat de wijze waarop producten worden verpakt niet bepalend is voor het antwoord op de vraag, of sprake is van volumineuze artikelen en dat daarom de verkoop van diervoeders niet als verkoop van volumineuze artikelen kon worden aangemerkt.
De Raad van State heeft het hoger beroep van Fauna tegen dat oordeel van de rechtbank verworpen, wat in de branche nog wel het nodige stof zal doen opwaaien. De uitspraak is namelijk op dit punt helderder zo niet verstrekkender, dan de uitspraak van de Raad van State van 2 september 2009 (ECLI:NL:RVS:2009:BJ6647) in het hoger beroep tegen een uitspraak van de Rechtbank Zutphen (ECLI:NL:RBZUT:2008:BG0821) (Jumper Diersuper Apeldoorn BV vs. B&W van Apeldoorn).
Voor CASA zijn niettemin de druiven zuur. De uitbaatster van CASA, Marianne Huis, ziet zich namelijk gedwongen om na bijna 25 jaar de winkel aan het Heereplein 12 in Raamsdonksveer te sluiten. Niet alleen omdat zij nu al een aantal jaren geconfronteerd is geweest met de detailhandelsactiviteiten van Fauna op bedrijventerrein Dombosch, waarvan nu onomstotelijk is komen vast te staan dat die in strijd waren met het daar van kracht zijnde bestemmingsplan. Maar ook omdat met de vaststelling van nieuw beleid dat welhaast als maatwerk voor Fauna is te bestempelen, de activiteiten daarvan door de gemeenteraad zijn gelegaliseerd.
Als daarbij worden opgeteld dat een twitterende wethouder – die inmiddels om andere redenen zijn biezen heeft moeten pakken – in sociale media opriep om de winkel van CASA te boycotten en de pesterijen en vernielingen waarmee CASA nadien is geconfronteerd (die qua intensiteit en omvang van de schade die daarmee wordt veroorzaakt voortdurend toenemen en waartegen kennelijk de overheid niet bij machte is om ook maar iets te ondernemen) dan zal eenieder begrip op kunnen brengen voor de beslissing van Marianne Huis.
De winkel van CASA aan het Zuiderhout 12 in Oosterhout blijft wel open. Vanaf daar zal per 2 januari 2014 een bezorgdienst worden opgestart waarmee de trouwe klanten in Raamsdonksveer en omstreken blijvend zullen worden bediend. Zij kunnen op die manier ook de lopende klantenkaarten van CASA vol krijgen.
Met de Gemeente Geertruidenberg is Marianne Huis overigens nog niet klaar. Er lopen nog diverse juridische procedures tegen dubieuze beslissingen waarmee zij is geconfronteerd waar het gaat om Fauna. Zij vraagt zich naar aanleiding daarvan af, ook in het licht van recente perspublicaties over besluiten van de gemeente waardoor sommige ondernemers achter worden gesteld bij andere, of de lokale politiek zich wellicht bezondigt aan “cliëntelisme”.
Nu verder buiten kijf staat, dat jaren lang Fauna in de vestiging op bedrijventerrein Dombosch heeft gehandeld in strijd met het daar van kracht zijnde bestemmingsplan en dat onterecht de gemeente daartegen niet is opgetreden, kunnen zowel Fauna als de gemeente forse schadeclaims tegemoet zien van CASA. Dat de discussies met CASA – bijgestaan door de heer A.H. (Bram) van Leeuwen van Van Leeuwen Advies in Veere – de gemeente inmiddels al zo’n 10.000 € zullen hebben gekost, staat wel vast.
Bron: Dierenshop CASA
Comments
Nog geen reacties op Dierenshop CASA in Raamsdonksveer gooit na bijna 25 jaar de handdoek in de ring