Er moet paal en perk worden gesteld aan het fokken van rashonden. Met veertig procent van de Nederlandse rashonden is iets mis. Elke hond die meedoet aan hondenshows moet daarom een genetisch of erfelijk gezondheidscertificaat hebben.
Dit stelt de Dierenbescherming naar aanleiding van de documentaire Pedigree Dogs Exposed (Rashonden onder de loep), die vanavond in de uitzending van Een Goede Wereld van Het Gesprek voor het eerst op de Nederlandse tv te zien zal zijn.
Uit de documentaire, waarvoor ook van Nederlandse gegevens gebruik is gemaakt, blijkt onder andere dat inteelt in de rashondenfokkerij een groot probleem is doordat populaties te klein zijn. Daarom moeten volgens de Dierenbescherming de stamboeken permanent opengesteld worden.
Het fokken op uiterlijke kenmerken heeft zeer nadelige gevolgen voor de honden. Bij een populair ras als Cavalier King Charles Spaniels heeft één op de acht hondjes – bekend van Pim Fortuyn – een schedel die veel te klein is voor de hersenen. De pijn die de zieke dieren lijden is ontoelaatbaar.
Niet te redden
De Dierenbescherming is van mening dat er rassen zijn die dermate ziek zijn dat zij niet meer zouden mogen bestaan. Simpelweg omdat zij niet meer te redden zijn. “Hierbij gaat het om rassen waarbij in, bijvoorbeeld, vijftig procent van de dieren heupproblemen voorkomen en waarvan vijftig procent doodgaat aan tumoren, zoals bij de Berner Sennenhond”, stelt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. “Denk hierbij ook aan honden met permanente ademhalingsproblemen, of aan rassen waarvan de jongen alleen nog via de keizersnede ter wereld kunnen komen”.
Pedigree Dogs Exposed heeft in Engeland voor veel beroering gezorgd. Naar aanleiding van de documentaire trok in Engeland hondenvoerfabrikant Pedigree zich na veertig jaar terug als hoofdsponsor van Crufts, de grootste hondenshow ter wereld. Ook besloot de BBC niet langer verslag te doen van deze show.
Bron: dierenbescherming
Comments
Nog geen reacties op Dierenbescherming wil rashondenfokkerij aan banden leggen