De Landbouw van Later

30 april 2014 - 06:04 - 0 reacties

De Landbouw van Later

‘De Landbouw van Later’, dat is een van de ingezonden ideeĂ«n voor de verkiezing van het beste Boer Ă©n Burger (B2B)-initiatief van het Jaar. B2B wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Stichting Animal Event, het Groene Onderwijs en Onderzoek en Netwerk de Peelhorst. De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 2 mei tijdens het openingsseminar van Dier en Landbouw in het VIP Paviljoen tijdens Animal Event. De verkiezing draagt bij aan de maatschappelijke waardering van de veehouderij en het verduurzamen van vlees, zuivel en eieren op het bord van de consument.

De voorzitter van Stichting Animal Event en initiatiefnemer van de B2B prijs, Han Swinkels, licht toe: “De dieren uit de veehouderij nemen sinds twee jaar een belangrijke plaats in naast duizenden honden, katten, vogels, kleindieren en vissen die op Animal Event te zien zijn. Wij nemen de veehouderij vanuit de positie van de Nederlandse burger onder de loep. Burgers maken kennis met boeren en delen de trots voor hun dier. Dit jaar ligt de focus op de koe en hebben we een heuse ‘cow fitter’  aan het werk. Ook worden varkens, kippen, schapen en geiten gepresenteerd en is er een proeverij met dierlijke voedselproducten. Het initiatief dier en landbouw wordt ondersteund door een groot aantal bedrijven uit de branche, daar zijn we erg trots op. Met de B2B verkiezing willen wij aangeven dat een moderne veehouderij een bijdrage moet leveren aan de maatschappelijke waardering van de veehouderij, het dierenwelzijn en de gezondheid van mens en dier”.

De jury is bijeengekomen en heeft de inzendingen voor de B2B verkiezing besproken. De volgende genomineerden geven een pitch tijdens het openingsseminar op Animal Event: ‘Voedsel vormt Oss’, waarbij Oss heeft teruggekeken naar haar roots om naar de toekomst van de landbouw in de gemeente te kijken. Gemeente Oss benadrukt sterk de verbinding tussen boer en burger en de positieve kracht en kansen die dit met zich meebrengt. Ze delen hun ervaringen graag, en zijn zo een inspiratiebron voor anderen. Het tweede initiatief is ‘Bernard & Marie/Ketenfestijn’. Het begon allemaal met een zeug en haar biggen op Animal Event vorig jaar, en het groeide uit tot een festijn waar alle factoren uit de keten een rol in hebben. Zo hebben ze niet alleen boer & burger een stapje nader tot elkaar gebracht, maar zelfs de keten een stukje weten te bewegen. De inzet van de studenten (die hier voor de duidelijkheid in hun vrije tijd aan werkten) was bewonderenswaardig. Tot slot is het initiatief ‘De Landbouw van Later’ genomineerd. Er wordt vaak gezegd dat jongeren meer betrokken moeten worden/zijn als het gaat om besluitvorming rondom de toekomst van de landbouw. Dit is een breed netwerk van jongeren die hiermee zelf aan de slag gaan. Gestart door mensen vanuit de Jonge Democraten en DWARS, maar nu al uniek door de breedte van jongeren die hieraan aanhaken.

Benieuwd naar de initiatieven en meestemmen? Bezoek dan het openingsseminar van Dier en Landbouw, dat plaatsvindt op vrijdag 2 mei. Naast de pitches van bovenstaande initiatieven is er een interessant verhaal van de Agrarisch Ondernemer van 2014, Hans Verhoeven. Aanmelden kan via info@animal-event.nl.

Animal Event, het grootste huisdierenevenement van Nederland, begint aanstaande vrijdag 2 mei en is tot en met zondag 4 mei geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur op de prachtige terreinen van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, nabij Tilburg. Zie www.animal-event.nl voor meer informatie.

Deel dit bericht:


Comments

Nog geen reacties op De Landbouw van Later

Laat een reactie achter

DSZ Actueel stelt het zeer op prijs dat haar lezers laten weten hoe ze over bepaalde ontwikkelingen in de branche denken en die meningen en ervaringen ventileren. We willen daarbij echter wel vragen om daarbij de volledige naam (voornaam en achternaam) bekend te maken. Gebeurt dat niet, dan wordt de reactie niet geplaatst.

Reacties zijn niet meer mogelijk.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten