Nadat ‘CSI-onderzoek’ zijn toeloop heeft genomen op onderzoek bij overleden mensen, heeft forensisch patholoog- anatoom Frank van de Goot besloten om zijn speurtechnieken bij zware misdaad ook toe te passen op overleden dieren. Op maandag 10 december presenteerde hij samen met dierenarts Monique Verkerk een plan waarbij hij de politie zijn diensten aanbiedt.
Van de Goot is forensisch patholoog bij mensen, maar gaat dit nu dus ook op dieren toepassen. Als hij er zelf niet helemaal uitkomt kan hij terugvallen op de afdeling veterinaire pathologie van de Universiteit Utrecht, die zijlings bij het project is betrokken. Van de Goot houdt van pionieren in zijn vakgebied. āIk heb ervaring van ruim vierduizend secties, waarvan duizend op vermoorde mensen. Ik dacht dat kan ik ook bij dierenā, vertelt hij.
Hij vindt dat dierenmishandeling te vaak niet onderzocht en te weinig bestraft wordt. āAl krijgt iemand maar een paar honderd euro boete, door het te onderzoeken laat je zien dat er wat mee gedaan wordt.āĀ Dierenmishandeling is nog steeds een ingewikkeld gebied voor Justitie. Onderzoek doen naar de dood van een dier is bijzonder kostbaar. āAls je dierenmishandeling ook echt op strafrechtniveau wilt behandelen, zal er ook daadwerkelijk met bewijzen gekomen moeten wordenā, zegt van de Goot.
Een sectie kost ongeveer 15.000 euro. We willen graag stimuleren dat er meer secties uitgevoerd gaan worden. Dat willen we veranderen door secties op laag prijsniveau aan te bieden. Tot nu toe worden de secties van de dieren uitgevoerd in het laboratorium waar ook sectie voor mensen wordt verricht. āVan de secties krijgt de dierenpolitie een rapport. Waarschijnlijk gaan veel zaken als ‘cold case’ de boeken in, maar niemand kan zeggen dat het niet goed onderzocht isā. Als het goed gaat lopen, willen we volgend jaar ons eigen laboratorium. Lukt het niet dan stoppen we er gewoon meeā, aldus van de Goot.
Bron: Spits Nieuws, SBS6 nieuws
Comments
Nog geen reacties op ‘CSI-onderzoek’ bij dieren