Ruim 2.000 winkels zijn de laatste twee jaar door hun verhuurder onder druk gezet door middel van de renovatiebepaling. Hun huurcontract is beëindigd of huurders moesten bijvoorbeeld huurverhogingen accepteren. Dat constateert Detailhandel Nederland na een rondgang bij haar leden. Verhuurders kunnen door het gebruik van de zogenaamde wettelijke ‘renovatiebepaling’ winkeliers uit hun winkel zetten. De rechter mág de belangen van de winkelier daarbij niet meewegen.
Het misbruik neemt hand over hand toe. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht heeft bijvoorbeeld al een groot deel van de huurders een huuropzegging ontvangen. Wanneer een verhuurder wil gaan renoveren, dan kan hij het huurcontract met de winkelier beëindigen en hoeft hij geen rekening te houden met de winkelier die het pand huurt. Daarom dreigen sommige verhuurders met een ´renovatie´ om een winkelier te dwingen meer huur te betalen.
Woordvoerder Jelger Zee: “Naar de rechter gaan helpt niet, omdat de wet dit toestaat. Omdat je als winkelier geen keuze hebt, word je gedwongen nog te proberen te onderhandelen met de verhuurder om te redden wat er te redden valt. Als huurder ben je in zo’n situatie overgeleverd aan de grillen van de verhuurder.”
SP/PvdA/GroenLinks en CDA hebben een wetsvoorstel ingediend om deze fout in de wet te repareren. Detailhandel Nederland steunt het voorstel. Natuurlijk moeten winkelpanden en winkelcentra soms gerenoveerd worden, dat is zelfs voor de toekomst van winkelgebieden essentieel. Het is echter een fout in de wet dat een winkelier uit zijn pand mag worden gezet terwijl hij een doorlopend huurcontract heeft, zonder dat de rechter de belangen van de winkelier mee mag wegen. Dit werkt misbruik in de hand.
Bron: Detailhandel Nederland
Comments
Nog geen reacties op Verhuurders misbruiken steeds vaker wettelijke ‘renovatiebepaling’