Het is niet de eerste keer dat het Blauwe Kruis van de Kust de problematiek aankaart. In 2015 wees het dierenasiel de overheid al op het feit dat er steeds meer honden werden binnengebracht die fysisch en psychisch gekweld waren door het aftrainen met een stroomband. Dat er nu een nieuwe sensibiliseringscampagne en film gelanceerd worden, komt doordat er nog altijd sprake is van misbruik.
“De commerciële en ongecontroleerde reclame voor deze pijninstrumenten loopt volledig uit de hand. Artikel 1 van de Wet betreffende de bescherming en het welzijn van dieren wordt ongeremd overtreden door van commerciële belangen”, zegt voorzitter Fabrice Goffin.
In het filmpje zijn drie getuigenissen te zien van mensen die in de huid van een hond kruipen en in hun naam vertellen waarom de dieren een stroomhalsband moeten dragen en hoe ze de pijn ervaren. “Shock collars doen pijn, veroorzaken angst en creëren wantrouwen”, klinkt het.
Het Blauwe Kruis roept dierenliefhebbers op om een petitie te tekenen. Het dierenasiel schreef ook een brief naar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts naar aanleiding van het event E-collar University in Sint-Niklaas.
“Op 13 juli 2018 werd in de Wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn van dieren, met artikel 4 een uitdrukkelijk verbod ingevoerd op het gebruik van halsbanden die elektrische schokken kunnen toedienen aan honden. Niettegenstaande dit verbod, wordt op het evenement in Sint-Niklaas aan belangstellenden, die hun eigen dier kunnen meebrengen, proefondervindelijk aangetoond hoe zij deze elektrische shockhalsbanden kunnen gebruiken, zelfs op puppy’s. Er werd bepaald dat deze wet in werking treedt op een door de Vlaamse regering vast te stellen datum. Tot op heden is dit door de Vlaamse regering nog niet gebeurd”, besluit Goffin.
Bron: www.nieuwsblad.be | foto: Pixabay
Comments
Nog geen reacties op Dierenasiel lanceert campagne tegen elektrische stroomhalsbanden: “Ze doen pijn en veroorzaken angst”