Wat is een brede weersverzekering?
Extreme regenval of juist een droogte van meerdere weken kan voor boeren schade aanrichten aan de oogst. Gewassen kunnen zelfs volledig verloren gaan. Dat is een te groot risico voor de boeren om zelf te dragen. Met preventie kunnen deze problemen niet of onvoldoende verholpen worden. Met een brede weersverzekering kun je het risico (deels) bij een verzekeraar neerleggen.
Wanneer sluit je deze verzekering af?
De brede weersverzekering sluit je af als je financieel zwaar geraakt kunt worden door extreme weersomstandigheden. Een akkerbouwer die afhankelijk is van een oogst, kan het risico van een forse schade door weersomstandigheden financieel vaak niet zelf dragen. De noodzaak van het verzekeren van het risico kan groot zijn.
Worden de weersverzekeringen onbetaalbaar?
Verzekeraars hebben in 2018 ongeveer 3 keer zoveel schademeldingen ontvangen in vergelijking met één jaar eerder. De noodzaak van het verzekeren is dus groter, maar verzekeraars weten ook dat het afsluiten van een brede weersverzekering een steeds groter risico met zich meebrengt. Hierdoor zijn de premies voor deze verzekeringen gestegen. Een andere optie voor verzekeraars is om beperkingen in de polisvoorwaarden op te nemen. Verzekeraars willen op deze manier voorkomen dat ze meer aan schades uitkeren dan dat ze aan premie binnenkrijgen. Een alternatief voor verzekeraars is om deze verzekering niet meer aan te bieden.
De politiek komt met een tegemoetkoming
Vanaf 2020 vervalt het moeten betalen van assurantiebelasting. Dit geeft een grote besparing, want deze heffing bedraagt 21 procent over de verschuldigde premie. Dit maakt de brede weersverzekering dus beter betaalbaar. Er is nu al een subsidieregeling voor het betaalbaar maken van de verzekering. Deze blijft ook in 2020, maar de subsidiebedragen gaan wel omlaag.
Bron: www.mkbservicedesk.nl | foto: Unsplash
Comments
Nog geen reacties op Wanneer moet ik een brede weersverzekering afsluiten?