Nederland heeft een dierenwelzijnsprogramma in het leven geroepen, waardoor het nu het eerste land is zonder zwerfhonden. Een ongelooflijke prestatie, aangezien ons land, samen met elke andere bevolkte regio van de wereld al honderden jaren wordt geteisterd door zwerfhonden. De WHO schatte dat er bijna 200 miljoen zwerfhonden wereldwijd zijn en dat er ook geen simpele oplossing voor dit probleem lijkt te zijn.
In de VS heeft men geëxperimenteerd met manieren om de aanhoudende toename van zwerfhonden te beteugelen, maar een duurzame oplossing is daar nog niet voor gevonden. Nederland heeft echter wel de oplossing gevonden en niet door de honden uit te roeien. Nederland heeft nu bijna 200 jaar te maken met zwerfhonden. In de 19e eeuw was hondenbezit een symbool van status en had bijna elk huis één hond, zo niet meer.
Toen vroeg in de 19e eeuw hondsdolheid uitbrak lieten duizenden mensen hun honden achter en dit leidde tot de snelste stijging van dakloosheid bij huisdieren in de geschiedenis. Nu, meer dan 200 jaar later, besloten Nederlandse ambtenaren eindelijk in actie te komen. Met een groep van volksvertegenwoordigers, waaronder wetgevers, volksgezondheidsfunctionarissen en dierenbeschermers werd er gebrainstormd over de beste, meest effectieve manier om de zwerfhondenpopulatie te verminderen.
De eerste stap was sterilisatie. In enkele maanden werd meer dan 75% van de populatie zwerfhonden gecastreerd of gesteriliseerd. Het effect was onmiddellijk en duidelijk. Na elke sterilisatie kregen de zwerfdieren controle en werden ze gevaccineerd, een noodzakelijke stap om de verspreiding van overdraagbare ziekten zoals hondsdolheid of parvo te stoppen.
De volgende stap in het Nederlandse actieplan was de wetgeving aanpassen. De nieuwe wetten verleenden alle dieren, inclusief zwerfhonden het recht op een gezond kwalitatief leven. Om mensen aan te moedigen de nieuwe wetgeving serieus te nemen werden de wetten bevestigd met handhavingen zoals boetes en gevangenisstraffen. Ook werd er een belastingverhoging toegepast op in de winkel gekochte huisdieren, dit om adoptie van huisdieren via dierenasielen en -opvang te bevorderen.
Vervolgens werd er een speciale taskforce aangesteld voor huisdieren, specifiek voor de handhaving van de nieuwe wetgeving inzake dierenwelzijn. Zo zou er altijd hulp beschikbaar zijn bij overtredingen. De taskforce kon zo nodig ook het dier uit een gevaarlijke woonsituatie verwijderen.
‘Dieren – en onze hele samenleving – hebben deze dierenpolitie nodig. Er is een direct verband tussen geweld tegen dieren en geweld tegen mensen,’ benadrukt Marianne Thieme, op dat moment woordvoerder van de Partij voor de Dieren in een interview met de NY Times.
En Last but not Least voerden de Nederlanders onvermoeibaar campagne in het hele land om adoptie van huisdieren te bevorderen in plaats van te shoppen in de dierenzaak. Zo ontstond er meer druk op de puppy-fabrieken en hondenfokkers in Nederland en nam de populariteit van aankopen in dierenwinkels af.
Dit gaf de inwoners van Nederland het gevoel de zwerfhondenproblematiek te bestrijden mét de overheid. Op dit moment heeft meer dan 90% van de Nederlandse bevolking gelukkige, gezonde honden. Samen hebben ze meer dan een miljoen verwaarloosde, misbruikte en zwerfhonden gered.
Bron: www.iheartsdog.com | foto: Unsplash.com
Heel fijn om te zien dat wij in Nederland geen straathonden hebben.
Hoop dat ook Nederland begint te geloven in goede gezondheid voor dieren buiten en in huis.
Ook vooral dat stress bij honden naar beneden gaat, elk huisdier moet rust en beweging kunnen krijgen!
Maar een hele mooie vooruitgang.