1. Te laat btw-aangifte doen.
Dit gaat váák mis voor de ondernemers die elk kwartaal btw-aangifte doen. Er zijn handige apps die je alarmeren als het weer tijd is voor btw-aangifte. Nodig, want de Belastingdienst is nogal streng op te laat ingediende aangiftes. Dus, voor eens en altijd: over januari, februari en maart doe je voor 30 april aangifte, over april, mei en juni doe je voor 31 juli aangifte, over juli, augustus en september doe je voor 31 oktober aangifte en over oktober, november en december voor 31 januari het jaar erop. Meestal is de Belastingdienst nog zeven dagen vriendelijk. Daarna volgt onherroepelijk een boete. 3 procent van het aangiftebedrag, met een minimum van 50 euro en een maximum van 5.278. Zonde van je geld!
2. In het verlengde van punt 1: over de verkeerde periode aangifte doen.
Let erop: het gaat om de factuurdatum, niet om wanneer de factuur is betaald! Dus ligt de factuurdatum in juli, augustus of september? Dan doe je nu btw-aangifte.
3. Vergeten de kleineondernemersregeling (kor) toe te passen.
Als je in een jaar minder dan €1.883 aan btw hoeft af te dragen, mag je een deel van het bedrag houden. Draag je minder dan €1.345 aan btw af, dan hoef je zelfs helemaal niets te betalen. Nou zou je denken: de Belastingdienst kent deze regel, zij zien de btw-aangifte, als het te betalen bedrag onder de grens blijft, sturen ze gewoon geen factuur. Helaas. Je moet de kor zelf toepassen bij je btw-aangiftes. Vergeet je dat, dan krijg je gewoon geen korting. Kost je dus mogelijk honderden euro’s.
4. Btw van zakelijke etentjes aftrekken.
Btw mag je aftrekken. Maar niet van eten of drinken in de horeca of kosten van een cateraar, in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Ga je dus op een zakelijke reis, dan mag je de btw van je hotelovernachting wel aftrekken, maar de kosten van het diner, mogelijk in hetzelfde hotel, niet. Dan heb je dus een gespecialiseerde rekening nodig. Overigens zijn de kosten van zakelijke reizen sowieso maar deels aftrekbaar. Daar gaat dus ook veel fout.
5. Oeps, bonnetje kwijt.
Heb je zakelijke kosten gemaakt maar heb je geen (foto van) het bonnetje meer? Helaas, de Belastingdienst gaat je niet op je blauwe ogen geloven. Ook al weet je nog precies hoeveel je hebt uitgegeven, geen bon is geen btw-aftrek. Jammer maar helaas.
6. Oh, mijn werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw.
Bepaalde diensten zijn vrijgesteld van btw. Zoals journalistiek, onderwijs en sportclubs. Maar op regels zijn uitzonderingen, en voorwaarden, en bepalingen. Check heel goed of jouw product inderdaad vrijgesteld is. Is dat zo? Vergeet het dan niet nog op elke factuur te vermelden, met reden. Je wilt niet achteraf worden aangeslagen voor btw die je niet hebt gefactureerd.
7. Aanloopkosten? Had ik aanloopkosten?
Veel ondernemers beginnen pas met een boekhouding bijhouden als ze zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zonde! Want de btw die je al hebt betaald voordat je bent begonnen met je bedrijf, mag je ook aftrekken. Denk aan de bouw van je website, de druk van je visitekaartjes of een gevolgde cursus die je nodig had voor je bedrijf. Bewaar dus ook van deze ‘aanloopkosten’ goed de bonnetjes, en vergeet niet om ze af te trekken.
8. Buitenlandse valuta.
De koers van buitenlandse munten kan nogal eens veranderen. Bij btw-aangifte moet je dingen die in bijvoorbeeld ponden of dollars zijn gekocht, dus omrekenen. En let op: daarbij geldt de koers op de factuurdatum. Niet de koers op het moment dat je aangifte doet. Sowieso is btw bij internationale handel best ingewikkeld.
Bron: MKB Servicedesk | foto: Pixabay
Comments
Nog geen reacties op Veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte