Koning Willem Alexander is vandaag op bezoek bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Hij viert er het honderdjarig bestaan van die organisatie. De koning krijgt een kijkje in de, normaal voor buitenstaanders niet toegankelijke, laboratoria. Om te vieren dat het bedrijf een eeuw bestaat, willen medewerkers maar al te graag uitleggen wat er binnen allemaal gebeurt.
Dierziektes
Nederland heeft heel veel dierziektes uitgebannen en ingedamd, die in andere landen nog vaak voor grote uitbraken zorgen en waardoor boerenbedrijven geruimd moeten worden. Bovendien is er geen veestapel zo goed gemonitord als de Nederlandse. Met een druk op de knop is bekend hoe de gezondheid van de dieren ervoor staat. Het is de verdienste van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.
Boereninitiatief
In 1919 ontstaan uit een boereninitiatief om de rundertuberculose een halt toe te roepen. De ziekte is in Nederland sinds eind jaren vijftig uitgebannen, terwijl in landen als Ierland, Engeland en de VS met enige regelmaat de besmettelijke ziekte de kop nog opsteekt. Ook grote uitbraken van besmettelijke ziektes, zoals de mond- en klauwzeer aan het begin van deze eeuw, zijn minder te verwachten. Naar aanleiding daarvan zijn databases opgezet die wereldwijd hun gelijke niet kennen. Elke dag telt bij uitbraak van besmettelijke ziektes en door datamonitoring van de gezondheidsdienst in Deventer wordt razendsnel duidelijk of er sprake kan zijn van een probleem.
Bron: Tubantia.nl | foto: Angelique Rondhuis
Comments
Nog geen reacties op Koning bezoekt 100-jarige Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer