Het leewieken van vogels is vanaf 1 januari 2018 verboden, ook voor vogels die in een niet-overdekte ruimte gehouden worden.
Leewieken is een lichamelijke ingreep, waarbij het laatste vleugellid van een vogel permanent wordt verwijderd. Dit wordt al op zeer jonge leeftijd gedaan. Op grond van de Wet dieren is het verrichten van lichamelijke ingrepen bij dieren in beginsel verboden. Sinds 1 september 2005 was het al niet meer toegestaan vogels te leewieken, maar er gold een uitzondering voor vogels die in een niet-overdekte ruimte gehouden werden. Deze uitzondering komt nu te vervallen. Leewieken mag alleen nog wanneer er een diergeneeskundige noodzaak bestaat.
Leewieken voorkomt dat de vogels wegvliegen. Als alternatief voor leewieken kan een vogel gekortwiekt worden. Bij kortwieken worden de punten van de grote slagpennen afgeknipt. Na de rui groeien er weer nieuwe slagpennen uit. Het kortwieken zal dus steeds herhaald moeten worden om wegvliegen te voorkomen.
Kortwieken kan op verschillende manieren. Wanneer één vleugel van de vogel gekortwiekt wordt, raakt een dier uit balans als hij probeert te vliegen. Een nadeel kan zijn dat de borstspier bij een jonge vogel zich uit verhouding ontwikkelt. Ook kan een vogel in geval van nood (bijvoorbeeld de aanwezigheid van een roofdier) niet vluchten. Men kan daarom ook beide vleugels kortwieken. In dat geval kan een vogel korte stukken blijven vliegen, omdat het dier zichzelf dan wel in balans kan houden. Het kost wel veel meer energie om te vliegen.
Meer informatie over kortwieken, inclusief een filmpje, kunt u vinden op de website van Levende Have.
Bron: LICG, NVWA, Levende Have
Comments
Nog geen reacties op Verbod op leewieken vogels vanaf 1 januari 2018